Home - Nieuws - European Single Access Point (ESAP) goede oplossing voor ESG-data
02 februari 2021

European Single Access Point (ESAP) goede oplossing voor ESG-data

Eén Europese database met data voor duurzaamheidsrapportages, zoals SFDR en de EU taxonomie. Hoe kan dit werken voor asset managers? Samen met onze leden bereiden we onze reactie voor op de consultatie van de Europese Commissie over een ESAP. Hiervoor introduceren wij een DUFAS-expertgroep zodat we samen een reactie kunnen geven.

Hoe werkt het nu?

Op het gebied van duurzaamheid worden in onze sector steeds nieuwe wetten besproken en ingevoerd. In praktijk zorgt dit voor grote uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is de beperkte beschikbaarheid van ESG-data van bedrijven waar vermogensbeheerders in beleggen. Commerciële aanbieders van duurzaamheidsinformatie spelen hierop in door voor de missende data schattingen te maken. Het nadeel is dat als je deze data op grote schaal wil inkopen van de aanbieders, dit je veel geld kost.

Wat gaat er gebeuren?

De Europese Commissie (EC) wil hier verandering in brengen. Dit willen zij doen door een database op te zetten voor financiële en niet-financiële data, die voor een breed publiek en tegen lage of geen kosten toegankelijk is. De EC noemt dit het European Single Access Point (ESAP). In januari bracht de EC een consultatie uit om op dit onderwerp feedback uit de markt te ontvangen. Vanuit DUFAS zijn wij groot voorstander van de ontwikkeling van een centrale database. Met name vanuit het perspectief van grotere beschikbaarheid van ESG-data. Ook geven wij graag een reactie op deze consultatie. 

Meer informatie

Maandag 8 februari vergaderen wij met onze leden en ESAP-expertgroep. Leden zijn welkom mee te werken en mee te denken. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar Maurits Heldring.

Misschien vind je dit ook interessant

Financiële sector heeft flinke stappen gezet

Nieuws | 13 februari 2024
De financiële sector heeft sinds de ondertekening van het Klimaatcommitment in 2019 flinke stappen gezet om bij te dragen aan de energietransitie. Alle ondertekenaars hebben inmiddels een actieplan. De sector neemt haar verantwoordelijkheid om haar rol in de transitie structureel in te vullen.

DUFAS trapt Leaders in Sustainable Finance Event af

Nieuws | 01 februari 2024
Op 1 februari 2024 was het Sustainable Finance Event van Leaders in Finance. Tijdens het evenement kwamen verschillende sprekers aan bod die hun visie deelden over een duurzame toekomst voor de financiële sector. Jeroen van Wijngaarden trapte de dag af met een openingsspeech.

TEAM | DUFAS verwelkomt nieuw vast teamlid

Nieuws | 18 januari 2024
Welkom bij het DUFAS-team! Vanaf 15 januari 2024 versterkt Ron Gruijters ons team als manager sustainable finance. DUFAS is blij verheugd om Ron als nieuw vast teamlid te mogen verwelkomen. Door zijn kennis en ervaring is hij een waardevolle toevoeging aan het team.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties