Home - Nieuws - 'Noodzaak van oprichting in 2003 is meer dan bevestigd'
27 januari 2023

'Noodzaak van oprichting in 2003 is meer dan bevestigd'

Dit jaar viert DUFAS haar 20ste verjaardag. De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. Ronald Wuijster, onze huidige voorzitter, trapte het jaar af met zijn terugblik op 20 jaar DUFAS. Als tweede in de reeks stelden we Joop Feilzer, de tweede voorzitter van DUFAS, 3 vragen.

Wat zijn uw herinneringen aan hoe het allemaal begon met DUFAS?

"Tijdens de oprichting van de 'Dutch Fund Association' in 2002 was Robeco de enige 'pure' vermogensbeheerder in Nederland. Praktisch alle andere beleggingsactiviteiten werden gedaan door afdelingen van banken en verzekeraars. Er speelden toen veel onderwerpen die van invloed waren op de ontwikkeling van beleggingsfondsen en vermogensbeheer. Door de vele andere belangen die de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars dienden, kregen de specifieke belangen van het vermogensbeheer en de beleggingsfondsen niet de benodigde aandacht en verdienden een eigen belangenbehartiging.

De toenmalige directievoorzitter van Robeco, Géry Daeninck, nam in december 2002 het initiatief om de 'Dutch Fund Association' op te richten met een uitnodiging aan de besturen van de grote banken en verzekeraars en het verzoek om een bestuurlijke vertegenwoordiging in het bestuur van de nieuw op te richten vereniging. Met de oprichting op 3 februari 2003 was de eigen belangenbehartiging voor de sector een feit."

U was, namens Fortis, voorzitter van DUFAS van augustus 2004 tot en met december 2006. Kunt u zich nog herinneren wat de onderwerpen waren waar jullie mee bezig waren? Heeft u andere bijzondere herinneringen aan die tijd? En waar vonden de vergaderingen van het DUFAS-bestuur meestal plaats?

"DUFAS was destijds gehuisvest in het pand van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag, maar de bestuursvergaderingen vonden vaak plaats in een kantoor van een van de DUFAS-leden.

Onderwerpen die hoog op de agenda stonden waren:

Hoe kijkt u terug op de sector over de afgelopen 20 jaar? Ziet u veel veranderingen en welke daarvan vindt u vooral positief?

"De ontwikkeling van DUFAS als belangenbehartiger van de sector is in mijn ogen uiterst positief geweest en heeft de noodzaak van de oprichting in 2003 meer dan bevestigd. Mijn zicht op de ontwikkeling gedurende de laatste jaren is te beperkt om daar een goed gefundeerde mening over te hebben."

Meer informatie

Sinds 2003 zet DUFAS zich in voor een gezonde vermogensbeheersector in Nederland. DUFAS telt ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Sector heeft afgelopen 20 jaar ongekende transformatie doorgemaakt'

Nieuws | 26 mei 2023
Na jarenlange deelname aan het bestuur, blikt deze keer Jan Lodewijk Roebroek, CEO van BNP Paribas Asset Management Netherlands, terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem een paar vragen.

'Van vervoer per paard en wagen zonder adempauze naar toeristische landingen op de maan'

Nieuws | 05 mei 2023
Peter Bos, Legal Manager bij Teslin Capital Management, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

'DUFAS toont keer op keer flexibiliteit en speelt snel in op nieuwe trends en belangrijke thema's'

Nieuws | 21 april 2023
Laetitia Boucquey, Global Public Policy Group bij BlackRock, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden haar 3 vragen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties