Home - Nieuws - 'Sector heeft afgelopen 20 jaar ongekende transformatie doorgemaakt'
26 mei 2023

'Sector heeft afgelopen 20 jaar ongekende transformatie doorgemaakt'

Ter ere van onze 20ste verjaardag deelt Jan Lodewijk Roebroek, CEO van BNP Paribas Asset Management Netherlands, als achtste in de reeks zijn herinneringen en ervaringen van DUFAS toen en nu. Na 16 jaar (!) deelname aan ons bestuur, gaf hij afgelopen dinsdag het stokje over. We stelden hem een paar vragen.

Jij was voorzitter van DUFAS in de periode van 2008 tot 2010. Hoe was die periode tijdens en na de financiële crisis? Welke rol speelde de vereniging in die crisistijd?

"De periode van de financiële crisis was zondermeer hectisch en intens voor alle marktpartijen. Het was een tijd van het wegvallen van vertrouwen, van grote volatiliteit op de markten, en waarin bestaande zekerheden ter discussie zijn komen te staan. Daarnaast is de rol van overheden (en toezichthouders) aanmerkelijk sterker geworden. De scherpte waarmee je vandaag de dag kan terugkijken op deze periode, was op dat moment echter nog niet aanwezig.

Het bestuur van DUFAS heeft veel tijd besteed aan het evalueren van de oorzaak en gevolgen van de crisis, door onder andere in dialoog te gaan met verschillende wetenschappers en vooraanstaande leiders binnen en buiten de sector. Het is niet toevallig dat in deze periode een Code of Conduct Vermogensbeheer en een code voor Fiduciair Management is ontwikkeld en uitgerold over de gehele sector. Naast de focus op het behartigen van de belangen van het vermogensbeheersegment, is er meer oog gekomen voor het bredere maatschappelijke belang van vermogensbeheer. Dit heeft in de loop der jaren een sterker accent gekregen."

Welke waarde voegt DUFAS toe voor BNP Paribas Asset Management Netherlands?

"De voorgangers van BNP Paribas Asset Management in Nederland zijn ABNAMRO Asset Management en Fortis Investments. Beide behoren tot de groep partijen die aan de wieg hebben gestaan van DUFAS.  De afwegingen van destijds om de oprichting van DUFAS te steunen zijn nog steeds onverkort van toepassing. Het is tenslotte zeer waardevol om een goed beeld te hebben van - en betrokken te zijn met de (regulatoire) trends en ontwikkelingen in vermogensbeheer die in Nederland op de agenda staan.

Het is juist dat er in de loop der tijd een grotere focus is komen te liggen op Europese regelgeving. Anderzijds heeft Nederland een grote positie op het gebied van vermogensbeheer, en kunnen specifieke thema's en aandachtspunten in Nederland makkelijk hun weg vinden naar Europa. Dat is op zichzelf al een goede reden om nauw verbonden te blijven."

Tot slot, hoe kijk je terug op de sector over de afgelopen 20 jaar? Zie je veel veranderingen en welke daarvan vind je vooral positief?

"De afgelopen 20 jaar heeft de sector een ongekende transformatie doorgemaakt. Een scherpere en ook formelere omkadering van het klantbelang heeft niet alleen geleid tot een verdere professionalisering van de markt als geheel, maar ook tot veel regelgeving.

Wellicht staan we na zo'n 20 jaar aan de vooravond van een nog veel grotere transformatie met de opname van ESG in onze beleidsbeslissingen, en met het afgeven van specifieke doelstellingen op het gebied van duurzaamheid (zoals bijvoorbeeld het Klimaatakkoord en Net Zero-commitments). Voor de sector is dit een goede gelegenheid om hiermee een zwaarder accent te leggen op de maatschappelijke rol van vermogensbeheer.

Binnen DUFAS zelf is het positief dat het oorspronkelijke motto 'voor en door de leden' niet is veranderd en nog altijd onverkort van toepassing is."

De vereniging toen en nu

De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. Al eerder verschenen:

Meer informatie

20 jaar geleden startte een kleine groep partijen de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland. Tot die tijd werd de belangenbehartiging voor de sector vooral vanuit de banken gedaan. Het eerste bestuur bestond uit afgevaardigden van Robeco, ABN AMRO, ING, Delta Lloyd, Fortis, Optimix, Lombard Odier en Wereldhave. Daarbij was Géry Daenink namens Robeco de eerste voorzitter en Hans Janssen Daalen de eerste directeur van de vereniging.

Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Ontwikkelingen in regulering en toezicht maakt sector transparanter en risico's beter beheerst'

Nieuws | 11 augustus 2023
Raf Houben, Compliance & Financial Regulatory Law expert bij PGGM, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

VIDEO | Unity creates strength

Nieuws | 23 juni 2023
Eendracht maakt macht (in het Engels: unity creates strength); het thema van het event van afgelopen zomer ter ere van ons 20-jarig bestaan, samengevat in een video. Het was ook de naam van het allereerste beleggingsfonds ter wereld dat in 1774 in Amsterdam werd opgericht.

DUFAS 20 jaar-event groot succes

Nieuws | 23 juni 2023
Ter ere van DUFAS' 20ste verjaardag organiseerden we op vrijdagmiddag, 16 juni, een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Experience in Amsterdam.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties