Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE I Europese Retail Beleggingsstrategie
03 augustus 2021

CONSULTATIE I Europese Retail Beleggingsstrategie

Op 3 augustus reageerde DUFAS op de publieke consultatie van de Europese Commissie (EC) over de Europese Retail Beleggingsstrategie. In deze consultatie vraagt de EC om suggesties en ideeën om meer Europeanen de stap te laten nemen naar de kapitaalmarkten. Kortom: hoe maken we beleggen meer toegankelijk voor het grote publiek? En hoe stimuleren we mensen om vermogen op te bouwen voor later?

Lees onze consultatiereactie (in English)

Meer nadruk op voordelen van beleggen

In onze reactie moedigen we de EC aan om verbeteringen in het raamwerk voor de retailbelegger holistisch te benaderen. Het huidige raamwerk legt veel nadruk op het risico van beleggen en beleggingsbescherming in plaats van de voordelen of noodzaak om te beleggen voor vermogensopbouw. Er moet een goede balans gevonden worden in het meer toegankelijk maken van beleggen voor retailklanten en tegelijkertijd deze klanten goed blijven beschermen. 

Digitaal en duurzaam

Actief gebruikmaken van digitale mogelijkheden maakt beleggen makkelijker en leuker. De eisen die aan informatieverstrekking worden gesteld, zouden hier ook op moeten worden aangepast. Uit onderzoek blijkt dat veel (jonge) mensen willen beleggen omdat ze via die weg invloed kunnen uitoefenen op bedrijven. Wij geloven dat duurzaamheid een brug kan slaan tussen beleggen en veel mensen die zich hier momenteel niet tot aangetrokken voelen. Eenduidige Europese duurzaamheidslabels helpen mensen om de juiste keuzes hierin te maken.

Help mensen met beleggen voor de lange termijn

Wij vinden dat het toekomstige retail-raamwerk ervoor moet zorgen dat beleggen meer toegankelijk wordt voor mensen die met kleine bedragen beleggen. Ook moet het mensen helpen om duidelijk onderscheid te maken in speculeren en beleggen voor de lange termijn. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door default beleggingsproducten te introduceren. Dit zijn producten die voldoen aan afgesproken minima voor spreiding en met een maximale kosten-load. Deze producten zouden een laagdrempelig alternatief kunnen zijn voor sparen. 

Geen informatie-overload

DUFAS steunt het concept dat beleggingsinformatie transparant, vergelijkbaar en begrijpelijk moet zijn. De huidige regelgeving veroorzaakt een informatie-overload en deze informatie is tot in detail uitgewerkt. Dit helpt de klant niet in het maken van de juiste keuzes. Daarnaast vinden we dat het format van de verplichte informatie veel meer toegepast moet kunnen worden op digitale kanalen. 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, DUFAS' strategy & regulatory affairs manager. Samen met onze Distribution & Client Disclosures Committee en de Fund Regulation Committee bereidden we deze reactie voor. Vanuit deze commissies volgt DUFAS de ontwikkelingen op de voet.  

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | ESMA herziet richtlijnen voor uitvraag van duurzaamheidsvoorkeuren

Standpunten en publicaties | 29 april 2022
De European Securities and Markets Authority (ESMA) herziet haar richtlijnen voor de geschiktheidsbeoordeling bij het verlenen van beleggingsadvies en vermogensbeheer. De richtlijnen worden aangepast omdat de ESG-voorkeuren in het beleggingsproces zijn opgenomen.

CONSULTATIE | Reactie op EC over portabiliteit van het klantprofiel

Standpunten en publicaties | 23 maart 2022
DUFAS reageerde op de EC-consultatie over de wenselijkheid van de portabiliteit van het klantprofiel bij het verlenen van beleggingsdiensten, als onderdeel van de herziening van de Europese Retail Investment Strategy.

CONSULTATIE | AIFMD-review: ook kleine aanpassingen kunnen impact op sector hebben

Standpunten en publicaties | 23 maart 2022
De Europese Commissie (EC) heeft beperkte aanpassingen in de tekst van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) voorgesteld. Maar ook die kunnen soms een onvoorziene en ongewenste uitwerking hebben in de praktijk. Samen met onze AIFMD-expertgroep reageerden we op de EC-consultatie.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties