Home - Nieuws - AIFMD-review: beperkte aanpassingen maar toch paar zorgpunten
12 januari 2022

AIFMD-review: beperkte aanpassingen maar toch paar zorgpunten

De Europese Commissie (EC) publiceerde een pakket met voorstellen in het kader van haar actieplan voor de kapitaalmarktunie (CMU). Een van de voorstellen is de herziening van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD). Hoewel de voorgestelde aanpassingen in de richtlijn beperkt lijken, besloot onze AIFMD-expertgroep toch om een aantal opmerkingen over het voorstel te delen met het ministerie van Financiën.  

Beperkte aanpassingen in AIFMD

De meest opvallende wijzigingen in de richtlijn zijn de voorgestelde nieuwe bepalingen over uitbesteding, liquiditeitsmanagement, rapportages en schuldfondsen. Daarbij zijn de tekstuele aanpassingen in de AIFMD beperkt van omvang. Wel verwijzen ze voor een deel naar bepalingen op lagere niveaus van de regelgeving die nog moeten worden opgesteld. Dat betekent dat de precieze impact van het voorstel op de praktijk nog niet echt duidelijk is.  

Geen consultatie over nieuw voorstel

Het AIFMD-voorstel is direct verzonden aan het Europees Parlement (EP) en de Raad. Dit betekent dat er geen consultatiereactie gegeven kan worden. Wel heeft DUFAS de kans gekregen om feedback op het voorstel te geven en suggesties voor aanpassingen te delen met het ministerie van Financiën. Ook worden onze punten meegenomen in de gesprekken die EFAMA, de Europese belangenbehartiger voor assetmanagers, hierover in Brussel voert. We verwachten dat het EP en de Raad het voorstel sneller goedkeuren dan binnen de normale termijn van een jaar.

Knelpunten vanuit DUFAS

Leden van onze AIFMD-expertgroep voorzien knelpunten bij de bepalingen die opgenomen zijn over uitbesteding, liquiditeitsmanagement en rapportages. Bovendien sluiten de voorgestelde bepalingen over schuldfondsen niet goed aan op de bestaande vereisten voor Nederlandse groenfondsen.

Andere manier om van ons te laten horen

Binnenkort versturen we dan ook onze reactie aan het ministerie van Financiën. Daarin kaarten we aan dat het AIFMD-kader op deze onderwerpen complexer wordt en daarmee dus ook bewerkelijker in de uitvoering. Daarom vragen we om bij het vaststellen van lagere regelgeving daar rekening mee te houden.  

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over de AIFMD-review? Stuur een mail naar Trudy Winnemuller, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

TEAM | DUFAS verwelkomt nieuw vast teamlid

Nieuws | 31 augustus 2022
Vanaf 1 september versterkt Manouk Fles het DUFAS-team als policy advisor regulatory affairs, waardoor de functie niet langer tijdelijk maar vast wordt vervuld. Om Manouk beter te leren kennen, stelden we haar 3 vragen.

TEAM | Dank aan Lilian en Lily voor interim-werk voor DUFAS

Nieuws | 31 augustus 2022
Afgelopen tijd hebben Lilian Wieringa en Lily Ho het DUFAS-team tijdelijk versterkt op het gebied van regulatory affairs.

Nu gratis beschikbaar: EFAMA-factbook 2022

Nieuws | 06 juli 2022
Op 26 juni publiceerde EFAMA, de Europese branchevereniging, haar factbook over 2022: Trends in European Investment Funds. Dit bevat een diepgaande analyse van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de fondsindustrie, zowel binnen als buiten Europa.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties