Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS reageert op de consultatie ‘Beleidsregel toepassing SREP-richtsnoeren op beheerders’
30 april 2025

CONSULTATIE | DUFAS reageert op de consultatie ‘Beleidsregel toepassing SREP-richtsnoeren op beheerders’

In maart publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) een consultatie over de Beleidsregel toepassing SREP-richtsnoeren op beheerders. Deze beleidsregel verduidelijkt hoe DNB bij beheerders gebruikmaakt van de SREP-richtsnoeren (Supervisory Review and Evaluation Process). In Nederland vallen niet alleen beleggingsondernemingen, maar ook beheerders van beleggingsinstellingen die MiFID-diensten verlenen onder het IFR/IFD-regime. Op basis van nationale wetgeving zijn deze beheerders daarom onderworpen aan het ICARAP-vereiste, waarmee DNB bevoegd is om SREP toe te passen. Vanuit DUFAS hebben wij een reactie ingediend op deze consultatie, waarin wij onze zorgen delen over de gevolgen van dit toezichtregime voor Nederlandse beheerders.

Bekijk onze reactie

In de consultatiereactie hebben we opnieuw onze zorgen geuit over de toepassing van het IFR/IFD regime op beheerders. Door de toepassing van het IFR/IFD-regime zijn Nederlandse beheerders onderhevig aan een veel complexer prudentieel toezichtregime met hogere kapitaaleisen, dan beheerders in andere relevante EU lidstaten die een identiek producten en -diensten aanbod hebben. Dit leidt tot een ongelijk speelveld en concurrentienadeel en past niet binnen de huidige (Europese) politieke tendens en de wens van het kabinet voor meer Europees level playing field/minder nationale koppen.

Daarnaast vragen we aandacht voor proportionaliteit bij de toepassing van de SREP-richtsnoeren. Uit de wet blijkt duidelijk dat de ICARAP-verplichting van toepassing is op alleen het verlenen van beleggingsdiensten, niet op de hele onderneming van de beheerder. Bij het vaststellen van de kapitaalseisen en het identificeren van (aanvullende) risico’s zou moeten worden aangesloten bij de activiteiten, en zou een duidelijker onderscheid moeten worden gemaakt tussen beleggingsdiensten en fondsbeheer. In de toelichting van het consultatiedocument wordt weliswaar opgemerkt dat beheerders proportionaliteit in acht kunnen nemen, maar niet duidelijk gemotiveerd is hoe die proportionaliteit in de praktijk kan worden toegepast.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen hierover? Stuur een mail naar Manouk Fles, manager regulatory affairs bij DUFAS. 

Misschien vind je dit ook interessant

MEMO | EU Commission's Consultation on Macroprudential Policies for NBFI

Standpunten en publicaties | 18 november 2024
Op 22 mei 2024 heeft de Europese Commissie (EC) een consultatie gelanceerd om de geschiktheid van macroprudentieel beleid voor niet-bancaire financiële intermediairs (Non-Bank Financial Intermediation, NBFI) te beoordelen. Vanuit DUFAS hebben we een memorandum opgesteld.

POSITION | DUFAS en NVB pleiten voor vereenvoudigde toegang tot retailbeleggingsproducten op Europees niveau

Standpunten en publicaties | 16 oktober 2023
Samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleiten we in een gezamenlijk statement voor het introduceren van een 'licht' regime voor niet-complexe, goed gespreide en gediversifieerde beleggingsproducten op Europees niveau.

INTERVIEW | Onze sector is maatschappelijk zeer relevant

Standpunten en publicaties | 04 mei 2022
Zij houdt van mensen en van veranderprojecten. Hoe groter de weerstand, hoe liever het haar is. Financial Investigator sprak met Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. Benieuwd naar het gezicht van DUFAS en de Nederlandse vermogensbeheersector?

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties