Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Wwft - registratie UBO's
26 mei 2020

CONSULTATIE | Wwft - registratie UBO's

Op 17 april kwam het ministerie van Financiën naar buiten met de consultatie Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies. Onder dit laatste vallen fondsen voor gemene rekening. Op 15 mei hebben wij hierop een reactie gestuurd.

Bekijk onze reactie

Niet logisch

Volgens de voorgestelde wet, moet de fondsbeheerder alle UBO's in een fonds voor gemene rekening registreren bij de Kamer van Koophandel. Maar dit is voor een beleggingsfonds vaak niet logisch en in praktijk niet goed haalbaar. Voor beleggingsinstellingen in de vorm van een vennootschap geldt daarentegen dat een UBO pas geregistreerd hoeft te worden bij een belang van 25% of meer. 

Gelijkheid trusts en vennootschappen

Wij vinden dat het voor een deelnemer geen verschil zou moeten maken of hij deelneemt in een beleggingsinstelling of icbe (instelling voor collectieve beleggingen in effecten) in de vorm van een fonds voor gemene rekening of in de vorm van een vennootschap. In onze consultatiereactie pleiten wij er daarom voor om - als het gaat om beleggingsfondsen - de regels die gelden voor vennootschappen, ook te laten gelden voor fondsen voor gemene rekening.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. DUFAS blijft de ontwikkelingen volgen en deze delen met haar leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | Klimaat- en milieurisico’s in risicomanagement

Standpunten en publicaties | 10 september 2021
DUFAS reageert op de consultatie van De Nederlandsche Bank (DNB) over ‘Good Practice en Q&A’ over het integreren van klimaatgerelateerde en milieurisico’s in het risicomanagement van onder meer fondsbeheerders.

CONSULTATIE I Reactie op wetsvoorstel UBO-registratie voor FGR

Standpunten en publicaties | 09 augustus 2021
DUFAS reageerde op de internetconsultatie Implementatiebesluit registratie UBO’s van trusts en soortgelijke juridische constructies.

CONSULTATIE I Europese Retail Beleggingsstrategie

Standpunten en publicaties | 03 augustus 2021
Op 3 augustus reageerde DUFAS op de publieke consultatie van de Europese Commissie over de Europese Retail Beleggingsstrategie.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties