Home - Nieuws - Klimaatcommitment financiële sector blijft onverminderd van kracht
05 juni 2020

Klimaatcommitment financiële sector blijft onverminderd van kracht

Ondanks de coronacrisis blijft het commitment van de financiële sector aan de klimaatdoelen van het kabinet onverminderd van kracht. Dat betekent dat financiële instellingen over het boekjaar 2020 zullen rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Uiterlijk in 2022 maken de instellingen hun actieplannen bekend voor hun bijdrage de vermindering van de uitstoot van CO2.

Eerste sectorraportage

De Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment brengt tijdig haar eerste sectorrapportage uit aan het kabinet zodat minister Hoekstra van Financiën deze op Nationale Klimaatdag, de vierde donderdag in oktober, naar de Tweede Kamer kan sturen.

Voortgang van de klimaatdoelen

In de rapportage staan de vorderingen vermeld die de sector maakt ten aanzien van de klimaatdoelen. Deze rapportage wordt uitgevoerd door KPMG dat hiervoor als externe deskundige is aangetrokken, zo maakte de sector vandaag bekend tijdens een gezamenlijke werkconferentie. KPMG stelt het raamwerk op voor de rapportage en levert een overzicht aan met de status en toepassing van de klimaatmeetmethoden.

Opdrachtgevers

De sectorrapportage biedt op basis van publieke rapportages van financiële instellingen een inzichtelijk, gezamenlijk beeld van de inspanningen van de financiële sector. Opdrachtgevers hiervoor zijn de brancheorganisaties in de financiële sector, te weten de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en de Dutch Fund and Asset Management Association (DUFAS).

Ondertekenaars

De individuele instellingen (de ondertekenaars) rapporteren onafhankelijk over hun resultaten ten aanzien van het commitment en sluiten zoveel mogelijk aan bij de bestaande rapportagemiddelen (bijvoorbeeld het jaarverslag of een bijlage daarbij). Op 10 juli vorig jaar hebben circa vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders en hun koepels hun handtekening gezet onder het commitment. De financiële sector draagt daarmee zowel nationaal als internationaal bij aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Doel

Het kabinet heeft zich ten doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen in 2030 op een kosteneffectieve wijze met 49% te verminderen ten opzichte van 1990.

Misschien vind je dit ook interessant

Financiële sector heeft flinke stappen gezet

Nieuws | 13 februari 2024
De financiële sector heeft sinds de ondertekening van het Klimaatcommitment in 2019 flinke stappen gezet om bij te dragen aan de energietransitie. Alle ondertekenaars hebben inmiddels een actieplan. De sector neemt haar verantwoordelijkheid om haar rol in de transitie structureel in te vullen.

DUFAS trapt Leaders in Sustainable Finance Event af

Nieuws | 01 februari 2024
Op 1 februari 2024 was het Sustainable Finance Event van Leaders in Finance. Tijdens het evenement kwamen verschillende sprekers aan bod die hun visie deelden over een duurzame toekomst voor de financiële sector. Jeroen van Wijngaarden trapte de dag af met een openingsspeech.

TEAM | DUFAS verwelkomt nieuw vast teamlid

Nieuws | 18 januari 2024
Welkom bij het DUFAS-team! Vanaf 15 januari 2024 versterkt Ron Gruijters ons team als manager sustainable finance. DUFAS is blij verheugd om Ron als nieuw vast teamlid te mogen verwelkomen. Door zijn kennis en ervaring is hij een waardevolle toevoeging aan het team.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties