Home - Nieuws - VERSLAG | Meer aandacht voor klimaat en betere verdeling van rijkdom
12 november 2021

VERSLAG | Meer aandacht voor klimaat en betere verdeling van rijkdom

Sander Heijne en Hendrik Noten schreven het boek Fantoomgroei, waarover DUFAS een event organiseerde op 10 november. Rens de Jong (BNR-presentator) ging in gesprek met Heijne over de zoektocht naar een economie voor een andere, betere wereld. Want volgens de schrijvers is de wijze waarop we nu de economie laten groeien enorm schadelijk, sociaal en ecologisch gezien.

 

Fantoomgroei

Hoe kan het dat veel mensen in Nederland weinig terugzien van de economische groei? En hoe kunnen we bouwen aan een samenleving zonder ongelijkheid hierin? Vragen die Heijne en Noten in hun boek stelden. Het moet tenslotte gaan om een eerlijke verdeling van de welvaart en een duurzame samenleving. Moeten we wel continu economisch door willen groeien? “Uiteindelijk is alles gelimiteerd”, aldus Heijne.

Eerlijke verdeling

Interessant is om te zien hoe de definitie van ‘economie’ in de loop der tijd is veranderd. Daarom stellen Heijne en Noten voor om een nieuwe definitie in Nederland te gebruiken: het vermogen van een groep mensen om samen een probleem op te lossen. Want welke problemen willen en moeten we met onze economie oplossen?

Meer aandacht voor klimaat

Ook sloten onze eigen vice-voorzitter Ronald Wuijster (APG Asset management), Hans de Jong (voormalig Philips) en Salem Samhoud (&samhoud) aan. “Ik denk dat je meer de aandacht moet leggen op dat er een betere verdeling moet komen en veel meer aandacht voor klimaat. En niet te veel aandacht op: we moeten niet meer economisch blijven groeien”, vatte Samhoud mooi samen.

Over Sander Heijne

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en auteur. Hij werkte jaren op de economieredactie van de Volkskrant en schreef daarna over marktwerking in de publieke sector voor De Correspondent. Samen met Hendrik Noten publiceerde hij zin 2020 het boek Fantoomgroei. Een interessant verhaal over de economische scheefgroei in Nederland en Managementboek van het Jaar 2021.

Misschien vind je dit ook interessant

BNR Financedebat Europese Verkiezingen

Nieuws | 31 mei 2024
In aanloop naar de Europese Verkiezingen gingen de VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en Volt met elkaar in debat over EU-financiële kwesties. Heb jij het debat gemist? Het debat is terug te luisteren via..

Financiële sector zet voortrekkersrol Klimaatcommitment door

Nieuws | 13 mei 2024
Banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders gaan hun inzet op de financiering van de energietransitie intensiveren. In het nieuwe Werkplan Klimaatcommitment is vastgelegd op welke wijze de financiële sector haar internationale voortrekkersrol op klimaatgebied blijft vervullen. 

Financiële sector heeft flinke stappen gezet

Nieuws | 13 februari 2024
De financiële sector heeft sinds de ondertekening van het Klimaatcommitment in 2019 flinke stappen gezet om bij te dragen aan de energietransitie. Alle ondertekenaars hebben inmiddels een actieplan. De sector neemt haar verantwoordelijkheid om haar rol in de transitie structureel in te vullen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties