Home - Nieuws - Opnames podcast 'Waarom beleggen mensen (niet)?' gestart
19 februari 2021

Opnames podcast 'Waarom beleggen mensen (niet)?' gestart


Iris van de Looij,
algemeen directeur DUFAS

Deze week zijn de opnames gestart van de nieuwe (en eerste!) DUFAS-podcastserie 'Waarom beleggen mensen (niet)?' Een inspiratiepodcast voor alle spelers in de beleggingssector: van aanbieder tot toezichthouder. In de serie bespreekt journalist en auteur Sander Heijne de drempels die Nederlanders ervaren om te gaan beleggen, en wat er moet gebeuren om deze weg te nemen. Waarom deze podcast en wat kan de sector verwachten? We vragen het Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. 

Hoe ben je op het idee voor deze podcast gekomen?

"Beleggen wordt steeds belangrijker voor Nederlanders die geld opzijzetten. Niet alleen voor het pensioen. Ook voor bijvoorbeeld de studie van kinderen of een langverwachte wereldreis. Maar van de spaarrente moet je het niet hebben. Daarom is het goed om te kijken naar alternatieven om je geld te laten groeien. In de sector weten we dat beleggen hier vaak een goede optie kan zijn. Toch belegt slechts 16% van de Nederlanders. Beleggen lijkt dus niet echt iets voor het 'grote publiek'. We vroegen ons af hoe dat komt. En wat kunnen onze leden en andere spelers in de sector daaraan kunnen doen."

Vlnr: Rubina Oliana, Iris van de Looij en
Sander Heijne tijdens de opnames

Toen zijn jullie op zoek gegaan naar antwoorden?

"Inderdaad. Ook asset manager Amundi wilde hier meer over weten. In het najaar van 2020 hebben we daarom onze krachten gebundeld en aan onderzoeksbureau Beautiful Lives gevraagd om hier onderzoek naar te doen. De resultaten lieten zien dat er werk aan de winkel is voor onze sector om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om een bewuste keuze te maken om te gaan beleggen of niet. Door de drempels die Nederlanders nu ervaren, is dat niet goed mogelijk. Met deze inspiratiepodcast willen we de spelers in onze sector inspireren om samen te werken om de drempels weg te nemen." 

 
 

Wat wil je met de serie bereiken?

"Er ligt een belangrijke uitdaging voor de sector om een groter publiek aan te spreken. Ik hoop dat de podcastserie verschillende spelers in de sector inspireert om erover na te denken hoe we dat kunnen doen. Van aanbieders tot toezichthouders. Iedereen heeft hierin een rol. Ik merkte tijdens dat er tijdens de opnames al veel energie en ideeen vrijkwamen over hoe we hier in de sector mee aan de slag kunnen."

 
 
 
Martijn Rozemuller, managing director &
head of Europe bij VanEck Europe

Luister de afleveringen

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

"We hebben in de sector een kleine revolutie nodig.”

Nieuws | 24 maart 2021
Er ligt een belangrijke uitdaging voor onze sector om een groter publiek te helpen om goed gespreid te beleggen voor de lange termijn. Twee weken geleden lanceerden wij daarom onze inspiratiepodcast ‘Waarom beleggen mensen (niet)?’ De eerste 4 afleveringen worden goed beluisterd.

Our 2020 milestones

Nieuws | 10 december 2020
The DUFAS team wishes you happy holidays and warmest wishes. We would like to take this opportunity to briefly look back at our 2020 milestones. We are looking forward to working for and with you again in 2021.

Pensioenchecker wint Pensioenwegwijzer 2020

Nieuws | 09 november 2020
Donderdag 5 november is voor de zesde keer de PensioenWegwijzer uitgereikt aan een organisatie uit de financiële sector met het meest innovatieve praktijkvoorbeeld om pensioenkeuzes makkelijker te maken.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties