Home - Nieuws - PODCAST | Opnames podcast 'Waarom beleggen mensen (niet)?' gestart
19 februari 2021

Opnames podcast 'Waarom beleggen mensen (niet)?' gestart


Iris van de Looij,
algemeen directeur DUFAS

Deze week zijn de opnames gestart van de nieuwe (en eerste!) DUFAS-podcastserie 'Waarom beleggen mensen (niet)?' Een inspiratiepodcast voor alle spelers in de beleggingssector: van aanbieder tot toezichthouder. In de serie bespreekt journalist en auteur Sander Heijne de drempels die Nederlanders ervaren om te gaan beleggen, en wat er moet gebeuren om deze weg te nemen. Waarom deze podcast en wat kan de sector verwachten? We vragen het Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. 

Hoe ben je op het idee voor deze podcast gekomen?

"Beleggen wordt steeds belangrijker voor Nederlanders die geld opzijzetten. Niet alleen voor het pensioen. Ook voor bijvoorbeeld de studie van kinderen of een langverwachte wereldreis. Maar van de spaarrente moet je het niet hebben. Daarom is het goed om te kijken naar alternatieven om je geld te laten groeien. In de sector weten we dat beleggen hier vaak een goede optie kan zijn. Toch belegt slechts 16% van de Nederlanders. Beleggen lijkt dus niet echt iets voor het 'grote publiek'. We vroegen ons af hoe dat komt. En wat kunnen onze leden en andere spelers in de sector daaraan kunnen doen."

Vlnr: Rubina Oliana, Iris van de Looij en
Sander Heijne tijdens de opnames

Toen zijn jullie op zoek gegaan naar antwoorden?

"Inderdaad. Ook asset manager Amundi wilde hier meer over weten. In het najaar van 2020 hebben we daarom onze krachten gebundeld en aan onderzoeksbureau Beautiful Lives gevraagd om hier onderzoek naar te doen. De resultaten lieten zien dat er werk aan de winkel is voor onze sector om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om een bewuste keuze te maken om te gaan beleggen of niet. Door de drempels die Nederlanders nu ervaren, is dat niet goed mogelijk. Met deze inspiratiepodcast willen we de spelers in onze sector inspireren om samen te werken om de drempels weg te nemen." 

 
 

Wat wil je met de serie bereiken?

"Er ligt een belangrijke uitdaging voor de sector om een groter publiek aan te spreken. Ik hoop dat de podcastserie verschillende spelers in de sector inspireert om erover na te denken hoe we dat kunnen doen. Van aanbieders tot toezichthouders. Iedereen heeft hierin een rol. Ik merkte tijdens dat er tijdens de opnames al veel energie en ideeen vrijkwamen over hoe we hier in de sector mee aan de slag kunnen."

 
 
 
Martijn Rozemuller, managing director &
head of Europe bij VanEck Europe

Luister de afleveringen

 

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

BNR Financedebat Europese Verkiezingen

Nieuws | 31 mei 2024
In aanloop naar de Europese Verkiezingen gingen de VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en Volt met elkaar in debat over EU-financiële kwesties. Heb jij het debat gemist? Het debat is terug te luisteren via..

Cadeau voor DUFAS-leden: educatieve podcastserie over cybersecurity in financiële sector

Nieuws | 05 april 2023
In een educatieve podcastserie van Leaders in Finance Academy geven experts je op een laagdrempelige en toegankelijke manier basiskennis over informatiebeveiliging.

IIFA publiceert internationaal pensioenrapport: ‘Better Pensions, Better Lives’

Nieuws | 12 januari 2022
Eind 2021 publiceerde de International Investment Funds Association (IIFA) samen met EFAMA, de Europese belangenbehartiger voor assetmanagers, het internationale pensioenrapport: Better Pensions, Better Lives:

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties