Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS kritisch over DNB 'Good practices Handreiking prudentiële rapportages'
15 december 2023

CONSULTATIE | DUFAS kritisch over DNB 'Good practices Handreiking prudentiële rapportages'

Op 25 oktober 2023 consulteerde De Nederlandsche Bank (DNB) de 'Good practices Handreiking prudentiële rapportages voor beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsfondsen'. Met de handreiking wil DNB beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen en icbe's (hierna: instellingen) meer houvast bieden bij het juist invullen en indienen van en een overzicht geven van goede praktijken voor prudentiële rapportages. Op 13 december 2023 reageerden we op deze consultatie.

Bekijk onze reactie

Toegevoegde waarde Good Practices?

De geconsulteerde good practices lijken geen 'echte' good practices, maar meer principes of beginselen. Terwijl de toegevoegde waarde juist kan zitten in toelichting op concrete methoden. Daarnaast zijn we van mening dat er betere manieren zijn om de kwaliteit van de rapportages te verbeteren, zoals door het toepassen van meer maatwerk in de uitvraag van DNB. Ook zou DNB betere toelichting en context kunnen geven op de vragen, rekening houdend met de doelgroep van de uitvraag. Uit de vele bestaande handleidingen en FAQ's die gepubliceerd zijn, kan worden opgemaakt dat de huidige rapportages complex zijn en er ruimte is voor vereenvoudiging en verbetering.

Basis van good practices gericht op banken

De good practices zijn voor 90% gebaseerd op de Bazel Principles bedoeld voor banken. We zijn van mening dat deze herkenbaar meer moeten worden toegesneden op de specifieke activiteiten, (risico)profiel en omvang van beheerders van beleggingsinstellingen. Het verdient daarbij aanbeveling dat DNB ook concreet aangeeft welke ervaringen met de rapportages van beleggingsondernemingen en beheerders van beleggingsinstellingen het opstellen van good practices noodzakelijk maakt.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over de consultatiereactie? Stuur een email naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. DUFAS blijft de ontwikkelingen rondom dit onderwerp volgen en delen met haar leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties