Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op alternatieven om dividendstripping aan te pakken
01 februari 2022

CONSULTATIE | Reactie op alternatieven om dividendstripping aan te pakken

Het ministerie van Financiën publiceerde 6 alternatieve maatregelen in een consultatie om dividendstripping beter aan te pakken. Het kabinet vindt het namelijk ongewenst dat partijen door middel van dividendstripping geen of minder dividendbelasting betalen. Samen met onze Fiscale Commissie reageerden we op deze consultatie. 

Bekijk onze reactie

Belastingvoordeel door dividendstripping

Bij dividendstripping wordt het economische belang en de juridische eigendom van aandelen opgesplitst om zo een belastingvoordeel te behalen. Hierbij behoudt een aandeelhouder het economische belang. De juridische eigendom wordt (tijdelijk) overgedragen aan andere partijen die recht hebben op een gunstigere behandeling voor de dividendbelasting. Hierdoor wordt de heffing van dividendbelasting beperkt of voorkomen.

Nog steeds geen adequate bestrijding

In 2001 is in de nationale wet antimisbruikregelgeving opgenomen om dividendstripping tegen te gaan. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat de Belastingdienst dividendstripping niet altijd goed kan bestrijden binnen de huidige wettelijke mogelijkheden. Op grond van de antimisbruikwetgeving heeft een inspecteur er namelijk een zware taak aan om te bewijzen dat er sprake is van dividendstripping. Bovendien is de complexiteit van de structuren afgelopen jaren verder toegenomen.

Consultatie over alternatieven aanpak dividendstripping

Met deze consultatie onderzoekt het ministerie van Financiën welke alternatieven er zijn om dividendstripping beter aan te kunnen pakken en welke impact die op de markt hebben. In de consultatiereactie kon reactie gegeven worden op alle 6 alternatieven en andere alternatieven voorgesteld worden. Reageren kon tot 26 januari 2022. 

Meer inzichten nodig

In onze reactie onderschrijven we het belang van de Nederlandse overheid om structuren te bestrijden die voor dividendstripping kunnen zorgen. Onze leden willen op geen enkele wijze betrokken zijn bij dividendstripping. Wel vindt DUFAS het zinvol om meer onderzoek te doen naar de Nederlandse vorm van dividendstripping. Er is namelijk al veel wetgeving om fiscaal agressieve tax planning tegen te gaan, dus dan is de vraag wat het restprobleem in Nederland is. Alleen als dit duidelijk is, kan worden besloten of de wetgeving die dividendstripping moet tegengaan, moet worden aangepast en op welke manier. 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Lilian Wieringa, manager regulatory affairs bij DUFAS. DUFAS heeft het ministerie van Financiën aangeboden om in een gesprek haar reactie toe te lichten. Naar verwachting wordt in het voorjaar van 2022 de Tweede Kamer verder geïnformeerd over de uitkomst(en) van deze consultatie.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie besluit vergelijking buitenlandse rechtsvormen

Standpunten en publicaties | 17 maart 2024
Eind 2023 is de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen aangenomen. Deze wet introduceert vanaf 1 januari 2025 een nieuw kader om te beoordelen of (buitenlandse) rechtsvormen voor fiscale doeleinden kwalificeren als transparant of niet-transparant.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties