Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Reactie op EC-consultatie over bronbelasting
28 juni 2022

CONSULTATIE | Reactie op EC-consultatie over bronbelasting

De Europese Commissie publiceerde een consultatie onder de noemer 'the new EU system for the avoidance of double taxation and prevention of tax abuse in the field of withholding taxes'. Deze gaat over een nieuw Europees systeem voor te betalen bronbelasting over dividenduitkeringen of opbrengsten uit investeringen. Op 24 juni reageerde DUFAS op deze consultatie.

Bekijk onze final remark

Aandacht gevraagd voor Europese erkenning van fiscaal transparante FGR's

De consultatie bestond uit een vragenlijst waarbij een final remark meegestuurd kon worden om aandacht te vragen voor specifieke nationale onderwerpen. DUFAS heeft beide mogelijkheden aangegrepen om te reageren. De vragenlijst ging onder andere over zaken waar je met het huidige systeem tegenaan loopt. En over hoe de sector een nieuw systeem graag ziet. In onze final remark staan we stil bij de fiscaal transparante fonds voor gemene rekening (FGR): een vehikel dat veel door Nederlandse partijen wordt gebruikt, maar waarvan de transparantie binnen Europa soms niet wordt erkend. Dit kan voor veel extra werk zorgen waardoor de FGR zijn effectiviteit verliest.

Te hoge administratieve lasten bij vermindering of vrijstelling bronbelasting

In onze reactie vragen we verder aandacht voor de administratieve lasten bij het aanvragen van vermindering of vrijstelling van bronbelasting. DUFAS staat in principe voor een systeem van belastingvermindering aan de bron. Maar waar dat niet mogelijk is, zou de manier om dit aan te vragen, verbeterd kunnen worden.

Meer informatie

Samen met onze Fiscale Commissie bereidden we deze reactie voor. Heb je vragen of wil je meer weten over deze consultatie? Stuur een mail naar Lilian Wieringa, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. DUFAS blijft de ontwikkelingen rondom dit onderwerp op de voet volgen en deze delen met haar leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie besluit vergelijking buitenlandse rechtsvormen

Standpunten en publicaties | 17 maart 2024
Eind 2023 is de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen aangenomen. Deze wet introduceert vanaf 1 januari 2025 een nieuw kader om te beoordelen of (buitenlandse) rechtsvormen voor fiscale doeleinden kwalificeren als transparant of niet-transparant.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties