Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Voorstander van aansluiting van duurzaamheid in product governance op MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren
12 oktober 2022

CONSULTATIE | Voorstander van aansluiting van duurzaamheid in product governance op MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren

Op 7 oktober reageerde DUFAS op de consultatie over de geplande wijzigingen van de MiFID-product governance guidelines. De European Securities and Markets Authority (ESMA) herziet deze bestaande richtlijnen vanwege de inbedding van duurzaamheidsonderdelen in de product governance-eisen. Daarnaast worden de richtlijnen ook herzien als gevolg van de Markets in Financial Instruments Disclosure (MiFID)-quick fix en ervaringen van de verschillende Europese toezichthouders.

Bekijk onze reactie

Aansluiting MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren

DUFAS vindt het positief dat ESMA voorstelt om inbedding van duurzaamheid in product governance-eisen aan te laten sluiten op het concept van de MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren. Dit is logisch, maar het zorgt ook voor beperkingen. Zo vindt DUFAS de minimum percentages voor bijvoorbeeld de taxonomie of duurzame beleggingen niet altijd geschikt voor onder andere het bepalen van de doelgroep bij product governance. Deze percentages moeten tenslotte bij de uitvraag naar duurzaamheidsvoorkeuren voor advies en vermogensbeheer individueel met de klant worden vastgesteld.

Flexibiliteit

ESMA benadrukt dat aansluiting bij het concept van MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren een van de mogelijkheden is. Het voorstel van ESMA zorgt dus voor flexibiliteit, wat DUFAS positief vindt. Er zijn namelijk andere manieren om de doelgroep van een beleggingsproduct te bepalen dan dit met de MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren te doen.

Vervolg

Naar verwachting publiceert ESMA haar definitieve product governance-richtlijnen in het eerste kwartaal van 2023. Wel gaan de gewijzigde MiFID-product governance regels waar duurzaamheidsonderdelen worden ingebed al wel in vanaf 22 november 2022. 

Meer informatie

Samen met onze MiFID ESG-expertgroep en onze Distribution, Client Disclosure & Financial Market Committee bereidden we deze reactie voor. Heb je vragen daarover? Of wil je deelnemen aan de expertgroep of commissie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, DUFAS' manager strategy & regulatory affairs.

Misschien vind je dit ook interessant

Meer duidelijkheid nodig over de exacte duurzaamheidseisen

Standpunten en publicaties | 01 december 2022
Beleggers moeten ervan uit kunnen gaan dat artikel 9-beleggingsfondsen ook daadwerkelijk duurzaam beleggen. Om die reden adviseren we onze leden voorzichtig te zijn met het classificeren van een beleggingsfonds als een artikel 9-fonds.

COLUMN | 0 procent?!

Standpunten en publicaties | 24 november 2022
Uit een onderzoek van de Autoriteit van Financiële Markten blijkt dat door vrijwel alle Nederlandse assetmanagers nog niet belegd in beleggingen die voldoen aan de Europese taxonomie: 0%. Is er iets om ongerust over te zijn of is hier iets anders aan de hand?

CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel

Standpunten en publicaties | 21 november 2022
Data en datamobiliteit hebben een steeds grotere impact op de financiële dienstverlening. In oktober consulteerden De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een discussiedocument met daarin een voorlopige beleidsvisie op datamobiliteit voor de financiële sector.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties