Home - Standpunten en publicaties - Paar zorgpunten in AIFMD-herziening
08 december 2021

Paar zorgpunten in AIFMD-herziening

De Europese Commissie publiceerde een pakket met voorstellen in het kader van haar actieplan voor de kapitaalmarktunie (CMU). Een van de voorstellen is de herziening van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD). De aanpassingen in de richtlijn lijken beperkt maar toch heeft onze AIFMD-expertgroep een aantal zorgen. We zetten ons actief in om deze via EFAMA onder de aandacht te krijgen bij het Europees Parlement (EP). Ook bespreken we deze punten met het ministerie van Financiën.

Nieuwe bepalingen uitbesteding, liquiditeitsmanagement en rapportages

De meest opvallende wijzigingen in de richtlijn zijn de voorgestelde nieuwe bepalingen over uitbesteding, liquiditeitsmanagement en rapportages. Daarbij zijn de tekstuele aanpassingen in de AIFMD beperkt van omvang. Wel verwijzen ze voor een deel naar bepalingen op lagere niveaus van de regelgeving die nog moeten worden opgesteld. Dat betekent dat de precieze impact van het voorstel op de praktijk nog niet echt duidelijk is.  

Geen consultatie over nieuw voorstel

Het AIFMD-voorstel is direct verzonden aan het EP en de Raad. Dit betekent dat er geen consultatiereactie gegeven kan worden. Opmerkingen op het voorstel proberen we samen met EFAMA aan te kaarten bij het EP. Ook bespreken we deze punten met het ministerie van Financiën. We verwachten dat het EP en de Raad het voorstel sneller goedkeurt dan binnen de normale termijn van een jaar.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over de AIFMD-review? Stuur een mail naar Trudy Winnemuller, manager regulatory affairs bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief. 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | AIFMD-review: ook kleine aanpassingen kunnen impact op sector hebben

Standpunten en publicaties | 23 maart 2022
De Europese Commissie (EC) heeft beperkte aanpassingen in de tekst van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) voorgesteld. Maar ook die kunnen soms een onvoorziene en ongewenste uitwerking hebben in de praktijk. Samen met onze AIFMD-expertgroep reageerden we op de EC-consultatie.

AIFMD-review maakt veel los in de markt, vooral voor impactfondsen

Standpunten en publicaties | 26 januari 2022
De gedetailleerde en uitgebreide uitleg van ons webinar over het voorstel van de Europese Commissie voor de herziening van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) maakte duidelijk dat er toch een paar aandachtspunten in de nieuwe bepalingen zijn. 

CONSULTATIE | Klimaat- en milieurisico’s in risicomanagement

Standpunten en publicaties | 10 september 2021
DUFAS reageert op de consultatie van De Nederlandsche Bank (DNB) over ‘Good Practice en Q&A’ over het integreren van klimaatgerelateerde en milieurisico’s in het risicomanagement van onder meer fondsbeheerders.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties