Home - Standpunten en publicaties - Paar zorgpunten in AIFMD-herziening
08 december 2021

Paar zorgpunten in AIFMD-herziening

De Europese Commissie publiceerde een pakket met voorstellen in het kader van haar actieplan voor de kapitaalmarktunie (CMU). Een van de voorstellen is de herziening van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD). De aanpassingen in de richtlijn lijken beperkt maar toch heeft onze AIFMD-expertgroep een aantal zorgen. We zetten ons actief in om deze via EFAMA onder de aandacht te krijgen bij het Europees Parlement (EP). Ook bespreken we deze punten met het ministerie van Financiën.

Nieuwe bepalingen uitbesteding, liquiditeitsmanagement en rapportages

De meest opvallende wijzigingen in de richtlijn zijn de voorgestelde nieuwe bepalingen over uitbesteding, liquiditeitsmanagement en rapportages. Daarbij zijn de tekstuele aanpassingen in de AIFMD beperkt van omvang. Wel verwijzen ze voor een deel naar bepalingen op lagere niveaus van de regelgeving die nog moeten worden opgesteld. Dat betekent dat de precieze impact van het voorstel op de praktijk nog niet echt duidelijk is.  

Geen consultatie over nieuw voorstel

Het AIFMD-voorstel is direct verzonden aan het EP en de Raad. Dit betekent dat er geen consultatiereactie gegeven kan worden. Opmerkingen op het voorstel proberen we samen met EFAMA aan te kaarten bij het EP. Ook bespreken we deze punten met het ministerie van Financiën. We verwachten dat het EP en de Raad het voorstel sneller goedkeurt dan binnen de normale termijn van een jaar.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over de AIFMD-review? Stuur een mail naar Trudy Winnemuller, manager regulatory affairs bij DUFAS. DUFAS volgt de ontwikkelingen op de voet en houdt leden op de hoogte via onder andere de nieuwsbrief. 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | Reactie op EC-voorstellen over Retail Investment Strategy

Standpunten en publicaties | 29 augustus 2023
DUFAS maakt zich zorgen over het voorstel rond kostenbenchmarking als onderdeel van het value for money-concept. De manier waarop de Europese Commissie (EC) dit voorstelt, kan leiden tot prijsinterventie.

CONSULTATIE | DUFAS pleit voor duidelijk afgebakende verplichtingen om sanctiemaatregelen goed na te kunnen leven

Standpunten en publicaties | 28 augustus 2023
Het kabinet werkt aan de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel, met als doel nog beter te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden vanuit de Europese sanctiebesluiten en -verordeningen.

CONSULTATIE | Reactie op ESA's-consultatie over DORA

Standpunten en publicaties | 29 juni 2023
DUFAS reageerde op een joint discussion paper van de ESA's over de Digital Operational Resilience Act (DORA). De consultatie gaat over de criteria voor critical ICT third-party service providers (CTTP's) en de kosten die in rekening worden gebracht bij deze dienstverleners.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties