Home - Nieuws - "Blij dat plan voor aanpassing spaartaks van tafel is"
24 juni 2020

"Blij dat plan voor aanpassing spaartaks van tafel is"

PERSBERICHT

Amsterdam, 24 juni 2020 – Wij zijn erg blij dat Staatsecretaris Vijlbrief heeft bevestigd dat het oorspronkelijke voorstel voor aanpassing spaartaks is geschrapt. Kleine, risicomijdende beleggers werden in deze plannen onevenredig hard geraakt. Terwijl mensen juist gestimuleerd moeten worden om vermogen op te bouwen voor later. Door de huidige lage rente is beleggen momenteel de enige optie voor vermogensgroei. Doordat Nederlanders steeds minder pensioen opbouwen, is het belangrijk dat zij zelf geld opzij zetten voor later. Ook de huidige corona crisis laat zien hoe belangrijk het is dat mensen financieel weerbaar zijn. 

Einddoel

“Wij zijn erg blij dat het plan voor aanpassing spaartaks van tafel is. Wij delen de wens van het kabinet om spaarders te ontzien. Maar uiteindelijk blijft ons einddoel een belasting op werkelijk behaald rendement. Dat is het meest eerlijk voor zowel spaarders als beleggers” zegt Iris van de Looij, directeur van DUFAS, de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland.

Achtergrond

Op 23 juni heeft staatsecretaris Vijlbrief van Financiën bekend gemaakt dat hij het plan van zijn voorganger Menno Snel, om de spaartegoeden vanaf 2022 goeddeels vrij te stellen van de vermogensrendementsheffing, schrapt. Het plan stuit op grote bezwaren, omdat het spaartegoeden ontziet maar een hoog fictief rendement oplegt aan beleggers. 

Dutch Fund and Asset Management Association (DUFAS)

DUFAS is een belangenvereniging die zich sinds 2003 inzet voor een gezonde vermogensbeheersector. Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen in Nederland, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij implementatie van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor eén Europese markt waar regelgeving zo veel mogelijk hetzelfde wordt geïmplementeerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je een mail sturen naar Iris van de Looij, algemeen directeur DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

BNR Finance Debat: brug slaan tussen politiek en financiële sector

Nieuws | 15 november 2023
Kandidaten van VVD, NSC, D66, CDA en GL/PvdA gaan tijdens een nieuw verkiezingsdebat met elkaar in discussie over de belangrijkste thema's die de financiële sector raken. Heb je het BNR Finance Debat gemist? Luister het op je gemak terug.

Commissievoorzitters, welkom!

Nieuws | 28 september 2023
Elke twee jaar benoemen we nieuwe voorzitters voor onze commissies en expertgroepen. Met trots maken we bekend wie zijn benoemd vanaf 1 oktober.

DUFAS maakt zich zorgen om positie defensieve belegger in box 3-discussie

Nieuws | 09 mei 2023
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van box 3. Helaas lijkt de politiek breed gedeelde wens voor een belastingheffing op basis van werkelijk rendement vooralsnog in de verre toekomst te liggen. De huidige overbruggingswet pakt helaas slecht uit voor defensieve beleggers.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties