Home - Nieuws - 'Samen verbeteringen aankaarten is waardevol'
24 februari 2023

'Samen verbeteringen aankaarten is waardevol'

Ter ere van onze 20ste verjaardag deelt Mark Koster, Director Product Management bij Van Lanschot Kempen, als vierde in de reeks zijn herinneringen en ervaringen van DUFAS toen en nu. We stelden hem drie vragen.

Van Lanschot Kempen is een actief lid van DUFAS. Waar heeft de vereniging vooral waarde voor jullie toegevoegd? En hoe helpt het jou in je rol als productmanager?

"Meerdere collega’s binnen Van Lanschot Kempen zijn actief betrokken bij DUFAS en participeren in verschillende commissies of expertgroepen. Daardoor merken we dat DUFAS van grote toegevoegde waarde voor ons is en we op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, maar ook op tijd aan de bel kunnen trekken als nieuwe ontwikkelingen onvolledig of onuitvoerbaar zijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de wetgeving rond PRIIPs-KID, waarbij de fondsensector de sterke wens had om hier ook prestaties in het verleden aan toe te voegen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de recente ontwikkelingen geweest rondom het UBO-trustregister, waar participanten van fondsen voor gemene rekeningen in het oorspronkelijke plan ook allemaal in het UBO-trustregister moeten worden opgenomen. Dankzij de gezamenlijke aanpak via DUFAS, is er een uitzondering opgenomen voor gereguleerde fondsen voor gemene rekeningen, waarbij niet meer de individuele participant wordt registreerd, maar de participanten als groep."

Namens de Nederlandse sector ben je ook aanwezig geweest bij Europese overleggen over de PRIIPs-KID. Kan je nog iets vertellen over je ervaringen? Hoe kijk je daarop terug?

"Dat was een zeer leerzame ervaring. Ook op Europese schaal merk ik dat er zeker de wil is om tot werkbare oplossingen te komen, maar dat er een nog veel grotere diversiteit is aan belangen. De PRIIPS-KID is opgesteld om verschillende producten te vergelijken, maar belangenorganisaties voor beleggingsverzekeringen, derivaten en gestructureerde producten waren destijds helemaal niet geïnteresseerd in het toevoegen van prestaties in het verleden, die voor fondsen juist belangrijk zijn. De PRIIPs-KID is op al deze productgroepen van toepassing. De huidige oplossing is een bijlage geworden bij de PRIIPs-KID die specifiek voor open end-fondsen wordt opgesteld. Wat mij betreft is dat een pragmatische oplossing geworden."

Hoe kijk je terug op de sector over de afgelopen 20 jaar? Zie je veel veranderingen en welke daarvan vind je vooral positief?

"Ik wilde mijn antwoord beginnen met de opmerking dat ik nog geen 20 jaar meeloop, maar bij nader inzien, scheelt dat niet heel veel. We zien steeds meer specifiek voorgeschreven regels vanuit Europa komen. Via DUFAS kunnen we gezamenlijk als sector onduidelijkheden, verbeteringen of de uitvoerbaarheid aankaarten en bespreekbaar maken. Door deze gezamenlijke aanpak kunnen we inhoudelijke argumenten opstellen die voor de gehele sector steekhoudend zijn in consultaties van nieuwe wetgeving. Samen hebben we hiermee onze impact vergroot."

De vereniging toen en nu

De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. Al eerder verschenen:

Meer informatie

20 jaar geleden startte een kleine groep partijen de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland. Tot die tijd werd de belangenbehartiging voor de sector vooral vanuit de banken gedaan. Het eerste bestuur bestond uit afgevaardigden van Robeco, ABN AMRO, ING, Delta Lloyd, Fortis, Optimix, Lombard Odier en Wereldhave. Daarbij was Géry Daenink namens Robeco de eerste voorzitter en Hans Janssen Daalen de eerste directeur van de vereniging.

Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Ontwikkelingen in regulering en toezicht maakt sector transparanter en risico's beter beheerst'

Nieuws | 11 augustus 2023
Raf Houben, Compliance & Financial Regulatory Law expert bij PGGM, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

VIDEO | Unity creates strength

Nieuws | 23 juni 2023
Eendracht maakt macht (in het Engels: unity creates strength); het thema van het event van afgelopen zomer ter ere van ons 20-jarig bestaan, samengevat in een video. Het was ook de naam van het allereerste beleggingsfonds ter wereld dat in 1774 in Amsterdam werd opgericht.

DUFAS 20 jaar-event groot succes

Nieuws | 23 juni 2023
Ter ere van DUFAS' 20ste verjaardag organiseerden we op vrijdagmiddag, 16 juni, een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Experience in Amsterdam.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties