Home - Nieuws - 'DUFAS toont keer op keer flexibiliteit en speelt snel in op nieuwe trends en belangrijke thema's'
21 april 2023

'DUFAS toont keer op keer flexibiliteit en speelt snel in op nieuwe trends en belangrijke thema's'

Ter ere van onze 20ste verjaardag deelt Laetitia Boucquey, Global Public Policy Group bij BlackRock, als zesde in de reeks haar herinneringen en ervaringen van DUFAS toen en nu. We stelden haar 3 vragen.

BlackRock is al vele jaren een zeer actief lid van DUFAS. Waar heeft de vereniging vooral toegevoegde waarde voor jou?

"BlackRock is een internationale speler met een grote aanwezigheid in Nederland. DUFAS heeft voor ons steeds een belangrijke rol gespeeld in het vertegenwoordigen van onze sector (en daarbij steeds de belangen van eindinvesteerders te verdedigen) bij beleidsmakers maar ook het bredere publiek. Het is een waardevolle leerschool en uitdaging voor onze BlackRock-collega's die actief zijn in de verschillende werkgroepen om samen met andere DUFAS-leden standpunten te formuleren over bepaalde wetvoorstellen, maar zeker om de kennis rond onze sector in het algemeen te verbeteren."

Waar heeft DUFAS de afgelopen jaren een impactvolle rol gespeeld op Europees niveau?

"We weten allemaal dat Nederland altijd steeds een van de koplopers op het gebied van duurzaamheid is geweest in Europa, en dat Nederlandse institutionele beleggers en pensioenfondsen al jaren beschouwd worden als toonaangevende stemmen als het op duurzaam beleggen aankomt. We zien bijvoorbeeld ook meer interesse op het gebied van biodiversiteit en natuurlijk kapitaal in Nederland, een thema waar in Europa ook veel aandacht voor is. Ik kijk er daarnaast ook enorm naar uit om binnenkort kennis te maken met een nieuwe DUFAS-medewerker die in Brussel actief zal zijn. Zo wordt de stem van DUFAS in Brussel nog beter bekend!"

Wat zijn de belangrijke onderwerpen waar DUFAS in de toekomst een cruciale rol zal spelen?

"Een zeer belangrijk agendapunt voor de financiële sector is de aankomende Retail Investment Strategy van de Europese Unie. Dit initiatief moet ervoor zorgen dat consumenten die op de kapitaalmarkten beleggen, dit met vertrouwen kunnen doen en dat meer mensen gaan beleggen. DUFAS heeft hier ook een aparte werkgroep voor opgesteld – het is fantastisch om te zien hoe DUFAS keer op keer flexibiliteit toont en zich snel aanpast om in te spelen op nieuwe trends en belangrijke thema's."

De vereniging toen en nu

De vereniging is van ons allemaal en dat laten we ook graag zien door de leden aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen 20 personen aan het woord die herinneringen en ervaringen delen van DUFAS toen en nu. Al eerder verschenen:

Meer informatie

20 jaar geleden startte een kleine groep partijen de branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland. Tot die tijd werd de belangenbehartiging voor de sector vooral vanuit de banken gedaan. Het eerste bestuur bestond uit afgevaardigden van Robeco, ABN AMRO, ING, Delta Lloyd, Fortis, Optimix, Lombard Odier en Wereldhave. Daarbij was Géry Daenink namens Robeco de eerste voorzitter en Hans Janssen Daalen de eerste directeur van de vereniging.

Vandaag de dag telt DUFAS ruim 50 leden: van grote assetmanagers die de Nederlandse pensioen- en verzekeringsvermogens beleggen tot kleinere, specialistische vermogensbeheerders. DUFAS vergroot het bewustzijn van de maatschappelijke relevantie van beleggen, helpt mee aan het ontwikkelen van sectorstandaarden en vertegenwoordigt de sector bij de invoering van nieuwe wet- en regelgeving. Daarnaast zet DUFAS zich in voor één Europese markt met gelijke regelgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

'Ontwikkelingen in regulering en toezicht maakt sector transparanter en risico's beter beheerst'

Nieuws | 11 augustus 2023
Raf Houben, Compliance & Financial Regulatory Law expert bij PGGM, blikt terug op 20 jaar DUFAS. We stelden hem 3 vragen.

VIDEO | Unity creates strength

Nieuws | 23 juni 2023
Eendracht maakt macht (in het Engels: unity creates strength); het thema van het event van afgelopen zomer ter ere van ons 20-jarig bestaan, samengevat in een video. Het was ook de naam van het allereerste beleggingsfonds ter wereld dat in 1774 in Amsterdam werd opgericht.

DUFAS 20 jaar-event groot succes

Nieuws | 23 juni 2023
Ter ere van DUFAS' 20ste verjaardag organiseerden we op vrijdagmiddag, 16 juni, een feestelijke bijeenkomst in de Heineken Experience in Amsterdam.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties